Akciós macska

2017.01.23 00:05

Mielőtt még szabadjára engedem a gondolataim, szeretném, ha leszögeznénk valamit.
Minden tenyészőnek szíve joga, hogy saját magának szabja az árait. Ehhez senkinek semmi köze, se érdeklődőnek, se másik tenyésztőnek. Még akkor sem, ha ebben a rút világban oly sokan szapulják ezért egymást.

Ha valaki elkezd elmerülni a tenyészetek felderítésében vagy hirdető oldalak világában, akkor láthatja, hogy elég nagy a szórás az árak terén.  Már 40.000 Ft-tól találunk „faj(ta)tiszta” „main coon” cicákat – bocsánat, ez a halálom, de tényleg…Tanuljuk már meg, hogy nem FAJ-, hanem FAJTAtiszta, hiszen a mondás is úgy tartja, nem mindegy, hogy „idd ki a bilit vagy vidd ki a bilit” :)
Aztán, hogy nem main con vagy mein coon, hanem maine coon.
De már megint eltértem a tárgytól…
Szóval, nagy az árak közti szórás 40.000 Ft-tól határ a csillagos ég.
Gyanakodjunk, ha az ár túl alacsony, de akkor is, ha túl magas. Szeretnénk, ha a magas ár a minőséget tükrözné, de szomorúan kell tudomásul vennünk, hogy NEM minden esetben van ez így. Egyes tenyésztők túlértékelik a nevüket, de mögöttes tartalom és minőség hiányában sajnos magas áron, csak ugyan olyan silány minőséget kapunk, mintha az olcsó cicák közül választanánk egyet. Ez is egyfajta becsapás, hiszen sokan gondolnak arra, hogy az ár egyenesen arányosan összefügg a minőséggel is. Azt azonban biztosan kimondhatjuk, hogy a túl alacsony árra igenis vonatkozik ez az elmélet.

De, mint említettem, minden tenyésztő maga eldöntheti, hogy milyen árat szab meg tenyészetében. Egy korábbi blogbejegyzésben (Miért annyi az annyi?) egészen bőven kifejtettem már ezt a témát.

Térjünk tehát rá az akciózásra és az ebből kialakult érdeklődői rossz szokásokra.
Egyes tenyésztők előszeretettel alkalmaznak akciókat, melynek keretében olcsóbban adják kiscicáikat.
Néhány példa erre:

  • nem fajtatiszta
  • törzskönyv hiányában
  • teszteletlen szülők vagy tudatára jutott beteg felmenők
  • veleszületett rendellenesség
  • csak ma, csak most!
  • túlkoros

és még biztos tudnánk találni, ha nagyon szeretnénk. Ebből következhet az, hogy ezen a területen helytelenül „szocializálódott” érdeklődő – akinek természetesen ez nem írható a számlájára! – keményen próbál alkudozni vagy körítéssel nem vesződve, kíméletlenül odavágja vágyait és elképzeléseit.

Aki ismeri tenyészetünket és filozófiánkat, már tudja, hogy nálunk nincsenek titkok. Ez alatt azt értem, hogy minden gazdit tájékoztatunk - már az érdeklődés során - ha valami különleges, egyedi „sajátossággal” rendelkezik a cica, aki az érdeklődés tárgyát képezi.
Kettő példát hozok most erre. pl. törött farok vagy süketség.

1. Érdeklődő levél érkezik. Válaszlevél megy vissza, melyben megírom a még szabad kiscicáink és a velük kapcsolatos tudnivalókat (személyiség, szín, kor stb.). Az egyik szabad kiscicánknak el volt törve a farka, melyről tájékoztattam az érdeklődőt. Ő jelezte felém, hogy pár nap gondolkodási időt kér, szeretné, ha a gyermeke választana.
Ennek semmi akadálya, hiszen mi senkit nem sürgetünk. Egy cica egészen addig szabad, ameddig a foglaló be nem érkezik rá (bővebben:"Ipi-apacs 1,2,3...enyém a cica!" - avagy tévhitek a foglalásról)
Pár nap múlva jött a telefon, melyben a következő párbeszéd hangozz el:
Érdeklődő:„Mit tervez Ön, az XY (töröttfarkú) kiscicával, melyek az elképzelései?”
Én: Nem értem a kérdést…Mit terveznék? Szabad jelenleg…
Érdeklődő: Jó, hát igen…de törött a farka…
Én: Igen, ÉS?
Érdeklődő: Hát, így igazán engedhetne valamennyit az árából…
Én: Nem értem a kérést. Tehát, akkor úgy gondolja, hogy selejtes, hibás, gagyi, beteg vagy esetleg nyomorék a kiscica és ebből egyenesen adódik, hogy akciós is?
Érdeklődő: Akkor nem tud engedni?!
Én: Természetesen nem és ilyesformán a cica sem eladó.

Nos, mi itt a hiba? A rossz szocializáció. Aki elolvassa azokat a bizonyos hirdetőoldalakat, ahol az embereket arra bíztatják, hogy "jó fogásokhoz" juthatnak, akkor bizony ilyen kérdések merülnek fel benne. Egy faroktörés nem olyan fejlődési rendellenesség, mely bármilyen formában kihatással van egy kedvenc cica életére. De mielőtt tovább firtatnám jöjjön a 2. példa.

2.  Érdeklődés hófehér cicára.
(Aki bármilyen formán utánanézett tudhatja, hogy ennél a színnél (teljesen fehér) sajnos számolni kell azzal, hogy az utódok süketek lehetnek. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy egy hófehér maine coon cica kék vagy felemás, de akár sárga szemekkel is nagyon különleges és egyedi. Nem jön szembe minden sarkon.
Ezért sok érdeklődés is érkezett, mikor voltak fehér kiscicáink, azonban sokan megijedtek, mikor elárultam, hogy süket a kiszemelt kiscica.)
A „kedves” érdeklődő egyenesen felháborodott, hogy nyomorék cicát hogyan lehet ennyi pénzért adni, miért nem olcsóbb, ha már beteg?! Vagy miért nincs mindjárt inkább ingyen! Na igen, hát azért mert nem nyomorék és leginkább nem beteg! Ez egy születési sajátosság, melynek okán a cicának vannak egyedi igényei pl. nem lehet kijárós – mely tenyészetünkből származó kiscicák esetében amúgy is kizárt – kb. ennyi is, hiszen nem kell őt orvoshoz hordani, kivizsgálni, gyógyíttatni. Ez nem fáj vagy kellemetlen számára, sőt, nem is szenved, hiszen ez a természetes számára, nem ismer mást (mivel veleszületett és nem később szerzett süketségről beszélünk). Az ilyen cicák többi érzékszervének működése felerősödik, így tapasztalatlan szem lehet, hogy sokáig észre sem venné, hogy a cica süket, ha nem árulnánk el. Így van ez egyes faroktörések esetében is.
De erről jobb lenne azokat a gazdikat meghallgatni, akik félretették sztereotípiáikat, megismerkedtek a kiszemelt kicsivel és azonnal elvarázsolták őket ezek a cicák. Szerintem nem bánták meg, hogy egy ilyen különleges cica mellett tették le a voksukat :) Arról majd egy külön bejegyzésben, hogy miért van ez így...

Tehát, a fenti példákon keresztül szerettem volna érzékeltetni, hogy sokan nagyon is próbálják kierőszakolni az árengedményt, az akciót, az olcsóbb cicát.
Esetünkben sajnos ez nem működik és nem is kelt jó benyomást felénk. Megvannak azok a tenyészetek, akik teret engednek az alkudozásnak, melynek biztosan meg is van az oka.

Egy igazi tenyészetben nem szabadna felmerülnie annak, hogy a cica esetleg nem fajtatiszta vagy nincs törzskönyve.
Ha tesztekkel nem rendelkeznek a szülők, akkor jogosan lehet az ár alacsonyabb, ami az elején csábító. Később persze, ha probléma adódik a kiscicával, akkor egy szűrt állományból származó kiscica árának sokszorosát lehet otthagyni az állatorvosnál és még mindig nem biztos, hogy valaha is egészséges lesz kedvencünk. Reklamálni nem tudunk, mert az olcsóság reményében vállaltuk a kockázatot. Olcsó húsnak híg a leve…
Veleszületett rendellenesség tudatában, közös megbeszélés és tájékoztatás mellett, dönthet úgy a tenyésztő, hogy alacsonyabb árat kér egy cicáért. De ennek további, szigorú feltételrendszere és a gazdival való közös, bizalmi kapcsolat és kooperáció meglétében van csak lehetősége. Mondanom sem kell, hogy az ilyen gazdik nem az „alkudozós”, hanem az „angyal” fajta közül szoktak kikerülni. Már-már ők erőszakolják ki, hogy az odaadni nem kívánt cicát szeretnék, mert elbűvölte őket és éreznek magukban késztetést, hogy a cica speciális igényeinek megfelelően alakítsák az életüket. Nem várnak el engedményt, de ilyenkor a speciális igényeket figyelembe véve fel sem merül a teljes ár.
Csak ma, csak most…ez sem vall komoly, igazi tenyészetre. Inkább olyanra, aki nem tudja eladni kiscicáit.
Túlkoros. Na ez az a terület, melyen a tenyésztők mindig fújnak egymásra. Nem szeretnék én lenni a döntőbíró. Nálunk azonban nincs áreső akkor, ha egy idősebb cicának keresünk gazdik (nem sorolandók ide a tenyésztésből kivont cicák).  

Sokszor említettem már, hogy tenyészetünk preferálja és előtérbe helyezi azokat az érdeklődőket, gazdi jelölteket, akik nem csak „egy cicát”, hanem egy Heart Stealer cicát szeretnének. Tapasztalatom szerint nem holmi fellángolás, pillanatnyi divat vagy ajándék az egyik családtagnak, hanem komoly, megfontolt és határozott elképzelések állnak a döntés mögött. Készek akár várni is az álom cicájukra és nem szaladnak gyorsan másik tenyészetekbe, ahol „mindegy milyen” alapon, azonnal szabad cicához juthatnak.

Mégis mit tud tenni az, akinek nagyon magasak tenyészetünk árai?
Tenyészetünkben az ár fix. Nem szeretjük azokat, akik alkudozni próbálnak, hiszen mi sem engedünk az általunk kínált feltételek listájából. Pl. nem lehet olcsóbban kapni cicát törzskönyv vagy oltások nélkül. 
Ha mégis minden álmod egy ilyen cica, de most nincs elég anyagi kereted rá, akkor azt tanácsolom, hogy tégy úgy, ahogy én is tettem anno, azaz várj még egy picit, tegyél félre, mintsem, hogy feladd az álmod és jóval olcsóbban egy maine coon-nak látszó törzskönyv és egészségügyi szűrések nélküli kiscicát vásárolj.
Kérjük, akinek hasonlók fordulnak meg a fejében, kerüljék tenyészetünket!