Kedves Érdeklődő, Leendő gazdi!
Ezen pont alá összegyűjtöttem pár fontos gondolatot, amit a vásárlás előtt érdemes tudnod és megfontolnod, ha cicát szeretnél Tőlünk.

Ha részletesebben szeretnéd megsimerni a maine coon fajtát és a vele kapcsolatos tudnivalókat, akkor ajánlom figyelmedbe a "Maine coon, a szelíd óriás" c. könyvem.

Fontos tudatosítanunk magunkban, hogy akármennyire is cuki egy kiscica egyszer mégis felnő. Egy élőlényt - és legyen ez bármilyen - nem napokra, hónapokra vásárolunk, veszünk magunkhoz. Élethelyzeteink változnak, de ők maradnak. Nem lehet őket feltenni a polcra vagy beállítani a sarokba.  Ott lesznek szép pillanatokban, nehéz helyzetekben egyaránt. Ott lesznek, ha költözni kell, ha gyermek születik, ha nehezedik a család anyagi helyzete.
Vajon mindig tudja majd úgy alakítani a gazdi az életét, hogy a cica is beleférjen?
Számomra nagyon fontos, hogy aki tőlem vásárol cicát az ne divatból, fellángolásból, haszonszerzésből és hasonló okokból tegye, hanem megfontoltan, fajta szerelemből. Hiszen csakis így tud egy életre elkötelezett lenni egy ilyen lény iránt, aki nem marad csöppség, megnő a szőre, gondozni kell, takarítani kell utána, foglalkozni kell vele, időt és pénzt nem kímélve igényeihez mérten kell kialakítani a lakást, betegség esetén állatorvoshoz kell vinni, (stb.). Tehát egy cicát úgy kell kezelni, mint egy igazi családtagot.
Szeretem a cicáim jó helyen és biztonságban tudni, ahol egy életen át megkapják azt a kiemelkedő szeretetet, figyelmet és gondoskodást, melyet én is megadnék nekik, így a gazdik kiválasztásakor is ezt tartom szem előtt.

Összefoglalva tehát szükséges átgondolni, hogy szeretnénk-e tízen évekre elkötelezni magunkat egy macska mellett, aki folyamatosan időt, odafigyelést igényel, költségekkel jár, akihez alakítani kell az életünket, mindennapjainkat.

 

Vásárlás menete (röviden):

1. Érdeklődés, tájékozódás, fényképes bemutatkozó megküldése részünkre
2. Közös szimpátia esetén a szerződés minta megküldése, átolvasása és megbeszélése
3. Ha a részletek megvitatásra kerültek, akkor lehetőség nyílik a kiszemelt kiscica foglalására
4. Foglaló beérkezése, számla és "Bevásárló lista" elnevezésű dokumentum megküldése
5. A beszerzendőkkel kapcsolatos esetleges kérdések megvitatása
6. A szükséges dolgok beszerzése, megérkezése után elviteli időpont egyeztetése
7. Kiscica átadása egy 30-45 perces tájékoztató keretében, kérdések átbeszélése, szerződés aláírása,
fennmaradó vételár rendezése, Cicanapló, Kezdőcsomag és a Kiscica átvátele.
8. Kapcsolattartás
 
A foglalás minden esetben fotóról és videóról történik, míg az átvétel személyesen.
Foglalást megelőző személyes látogatásra egészségügyi okokból nincs lehetőség.
 
Minden cicánk törzskönyves, fajtatiszta maine coon macska.
Minden tenyésztésbe vont cicánk rendelkezik a fajtára leginkább specifikus öröklődő betegségek (HCM, PKD, SMA) szűréseivel mind a genetikai állapotot, mind a pillanatnyi, aktuális állapotot tükröző szempontból is. Tehát azon kevés tenyészetek közé tartozunk, akik a gén vizsgálatok mellett ultrahangos vizsgálatot is végeztetünk a minél átfogóbb megelőzés érdekében.  Továbbá minden macskánk szűrt a leggyakrabban előforduló vírusos megbetegedésekre, többek között a FeLV, FIV vírusokra. Ezen szűrés megléte elvárás a nem bejegyzett tenyészetből származó macskás érdeklődőkkel szemben is. Ez azt jelenti, hogy kérjük a meglévő cica negatív FIV, FeLV szűrési eredményét bemutanti. Nem azért, mert nem szeretjük a mentett vagy befogadott cicákat, hanem azért, mert náluk sajnos ott az esély a vírusos megbetegedések egyikének meglétére.

Minden kiscica Magyarországon belülre 12-13 hetes kor után, a szükséges oltásokkal (kombinált oltás),  féregtelenítéssel, törzskönyvvel (kedvenc cica esetében az ivartalanítás igazolását követően adjuk át), szerződéssel, számlával, chipezve, tenyésztői garanciával, egyedi cicanaplóval és kezdőcsomaggal kerül az új gazdihoz. Egy kiscica kedvenc ára mindig változó, egyedi, ezért áráról minden esetben érdeklődj a tenyésztőnél, mert eltérés lehet az almok és almon belül a kiscicák ára között (részletfizetés nem lehetséges).
Külföldi érdeklődés esetén az árat több tényező is módosítja, erről mindenképp üzenetben érdemes tájékozódni!
Sosem szabad elfelejteni, hogy az ár sok tényezőből tevődik össze (erről bővebben itt lehet olvasni).

Tenyészetünk esetében a vevő, vagyis a gazdi nem csak egy kiscicát kap, hanem egy segítségnyújtási "szolgáltatást" is.

Kedvencnek vásárolt cicák esetében fontos az ivartalanítási kötelezettség és, hogy cicáink kizárólag lakásban tarthatók (természetesen kiépített külső kifutó, "macskabiztos"  erkély engedélyezett).
Mivel mi is szeretnénk megismerni a cicáink jövőbeni gazdijelöltjeit, ezért minden esetben egy bemutatkozást kérünk írásban megküldeni részünkre, melyben megismerhetjük az érdeklődőt, lakhelyét, egyéb kisállatait (előnyben részesítjük a képest bemutatkozást), egyszóval azt akivel (akikkel) és ahol a kiscica a jövőben esetlegesen lakna. Közös szimpátia esetén mi is elküldjük a fontos dokumentumokat és átbeszéljük a kérdéseket. A kiszemelt kiscicácáról, ha szükséges, akkor további képeket, esetleg videót készítünk, melyet megküldünk az érdeklődőnek.
Fontos tudnivaló, hogy egy kiscicára egy időben több érdeklődés is érkezhet, de csak akkor lesz ténylegesen foglalt, ha már a foglalót valaki elküldte/beérkezett. Bővebben erről az "Ipi-apacs 1,2,3...enyém a cica!" - avagy tévhitek a foglalásról c. blogbejegyzés alatt lehet olvasni.


Tenyészetünk garanciája a tenyész macskáink tartás módján és az elvégzett egészségügyi szűréseken alapszik. A garanciáról részletesen a szerződés rendelkezik, melyet még a foglalás előtt átolvas az érdeklődő. A szülők szűrési eredményei minden esetben szerződés mellékletét képezik.  
A kiscica elvitelekor a leendő gazdi és a tenyésztő együtt, tüzetesen ellenőrzi annak aktuális, látható egészségügyi állapotát (szőrzet, fül, szem, száj, orr, kedélyállapot).
A garancia kiterjed a kölyök 12 hónapos korán belül - állatorvosi igazolással alátámasztott - örökletes, vagy fejlődési rendellenességekre,  ha emiatt elpusztul vagy ennek okán állatorvosi javaslatra el kell altatni.
A garancia azonban nem terjed ki az állat elszállítását követően szerzett, nem örökletes- vagy nem fejlődési rendellenességből adódó megbetegedésre pl. fertőzés, baleset, gondatlan tartás, nem megfelelő táplálás (stb.) miatt kialakult betegségekre.
Felelős tenyésztőként legjobb tudásunk szerint, minden elvárható módon igyekszünk megelőzni a betegségeket és kiszűrni azok későbbi kockázatát. Ennek ellenére nem szabad elfelejteni, hogy élőlényekről beszélünk. Sem az emberi, sem az állati orvostan nem tart ott, hogy minden betegség kimutatható, szűrhető és megelőzhető legyen. Az elvégzett genetikai tesztek sem nyújtanak 100%-os biztonságot, hiszen több betegség akár szerezhető is (erről bővebben a Betegségek c. menüpont alatt találsz majd információt). 
Egyszóval szeretném felhívni minden leendő gazdi figyelmét, hogy csak az válasszon maga mellé társat, aki át tudja érezni, hogy ez mekkora lelki és anyagi felelőséggel ill. kockázattal jár.
Egy jó és korrekt tenyésztő probléma esetén is mindig elérhető(!) és az új gazdival közösen próbál megoldást találni a felmerülő problémára, természetesen, ha erre a gazdi is nyitott.

 
 
Ha elkötelezettek vagyunk, akkor érdemes odafigyelni az alábbi feltételek és felszerelések meglétére:
 
Ha cica érkezik a lakásba, akkor "cicásítani" kell azt. Ezt úgy tehetjük meg, ha figyelembe vesszük kedvencünk igényeit. Kell neki egy hely, ahol ehet-ihat, ahol elvégezheti dolgát, ahol játszhat és ahol megpihenhet. Utóbbit nehezen tudjuk szabályozni, hiszen mindig a számára aktuálisan legkedvesebb helyet fogja kiválasztani. Tapasztalat szerint a lakás legmagasabb pontját. 
A cicák szeretik a nekik szánt bútorokat, kaparófákat és polcokat. Ezeket előszeretettel használják, mely a gazdinak is előnyös, hiszen nem a kanapé sarkán koptatja a cica a körmét, hanem a szizál oszlopon.
A "cicásítást" általában még az új lakó érkezése előtt megkezdi a gazdi, de a cicát megismerve, igényeihez igazodva folyamatosan tökéletesíteni kell :) .
Mivel cicáink csak lakásban tartottak lehetnek (kivétel hám vagy kifutó), ezért fontos cica biztossá tenni az ablakokat, ajtókat, erkélyeket - egyszóval azokat a helyeket, ahol a kisurranás lehetősége fennáll. Ma már nagyon sok cicának szánt felszerelés segíti dolgunkat, pl. harapás biztos macskaháló, de használhatunk ponthegesztett fémhálót szúnyoghálóval kombinálva.
Ha kedveljük a szobanövényeket, akkor még a cica érkezése előtt fontos tájékozódni növényeinkkel kapcsolatosan, kerülni a mérgező fajtákat, mert azok folyamatos veszélyt jelentenek kedvencünkre. A növények földjére kikaparás ellen ajánlom a kavicsokat, ez a növény számára is hasznos, hiszen a talaj tovább megtartja a nedvességet.


Fontos, hogy minden szempontból kiválasszuk a hosszútávon legjobb hordozót cicánk számára. Hiszen ezt használjuk, mikor elhozzuk a cicát, ha állatorvoshoz kell menni vagy csak, ha elutazunk valahová.
Itt is szükséges figyelembe venni a macskánk leendő méretét, tehát válasszunk nagyobbat, főleg, ha kandúr cicában gondolkodunk. A méreten kívül fontos még a tartósság, stabilság és strapabíróság, hiszen cicánk kifejlett korára akár a 10 kg-ot is meghaladhatja.

 Tenyészetünkből kikerülő cicák ismerik a fedett ill. nyitott almot egyaránt, így a gazdi kiválaszthatja a számára legpraktikusabbat. Mi ajánljuk a zárt almokat, hiszen a higiénikusság mellett kevésbé szagos és szemetelő. Ebből is válasszuk a nagyobb méretet, hogy felnőtt korban is megfeleljen cicánk mérete számára.


Etetőnek állatfelszerelés boltban kapható nagyobb méretű műanyag vagy kerámiatálka megfelelő.
Itatónak ajánljuk a nagyobb és nehezebb tálkák kiválasztását. Praktikus, ha nagyobb mennyiségű vizet tudunk bele tölteni, így súlya miatt pancsolás esetén is nehezebben felborítható.

Minden esetben a magas hústartalmú nedves és száraz tápokat preferáljuk, továbbá, ha a gazdi érez magában elég késztetést, akkor a főzéshez is szívesen ellátjuk hasznos tippekkel.
Erről részletesen a Cicanaplóban vagy a tenyésztőtől tájékozódhatsz.
Nyers húst csak akkor adjunk cicánknak, ha biztosak vagyunk a származási helyében és frissességében.
Minden cica ízlése más, szükséges a kísérletezés. :) TILOS azonban a sertéshús az Aujeszky-féle betegség miatt!

Minden gazdinak ajánljuk kaparófa beszerzését, hiszen ezek nem csak kedvelt fekhelyek, de praktikus karomkoptató felületek is (www.drapaki.hu). Ezzel elkerülhetjük, hogy kedvencünk a bútorainkat használja körömélesítő vagy koptató eszköznek.  Előszeretettel használják még a falra szerelt polcokat, hiszen kedvelik a magasan lévő helyeket. Ha polcot szerelünk, figyeljünk annak helyére (alvás közben leeshetnek róla) és strapabíróságára, hiszen viszonylag nagy súlyt kell majd megtartania és a fel-le ugrálás is megterheli a tartószerkezetet.
Cicáink sokféle játékot kedvelnek, melyből a kezdőcsomagban megismerkedhetsz párral, így tudod, hogy mit érdemes beszerezned majd a jövőben, pl. tollas bot, egerek, szivacs labda, gumilabda, stb.
Kérlek, minden esetben kerüld a gumi köteles, föllógatható játékokat, mert ezekre a cicák könnyen rátekeredhetnek és felakaszthatják magukat, mely fulladás- és életveszélyes.
 

A Tenyészetünkből kikerülő kiscicákat egészen kiskortól kezdve szoktatjuk a rendszeres fésüléshez és a leendő gazdiknak is ezt ajánljuk. Ez fontos a szokásalakítás szempontjából, hiszen így felnőtt korban sem lesz nehéz dolgunk.
A felsorolt kellékek mindegyike beszerezhető nagyobb állatfelszerelés boltokban, de erről is részletes leírást és tájékoztatást adunk a Cicanaplóban.

 
A mai világban rendkívül sok információt lehet találni az interneten, viszont ne felejtsük el, hogy tetemes részük féligazság - nem mutat teljes képet vagy egyáltalán nem valós. Ezen okból rendkívül fontosnak tartjuk a gazdijelölt/gazdi és a tenyésztő közti bizalmat. A felelős tenyésztő számára nem csak addig fontos a kapcsolattartás, míg a kiscica „kirepül”. Az igazi megpróbáltatások a költözés után jönnek, főleg, ha kezdő gazdiról van szó. Ilyenkor fontos, hogy a bajban ne az internet legyen az első, hanem a tenyésztő.
 
"Én sosem fogok eltűnni, ha baj van, a segítségedre leszek és minden támogatást megpróbálok megadni, hogy a kicsi szívrablód gondtalanul szelíd óriássá fejlődjön…"
                                                                                                /Czipper Adrienn - tenyésztő
/