Miért annyi az annyi?

2016.07.13 23:11

Nos, a minap gondolkodtam, hogy írok egy új posztot. Több téma közül is válogathatok, hiszen jó pár dologról tudnék még írni, mint például: genetika, színek-mintázatok, fajtajellemzők stb.
Azonban a legtöbb embert ezek egyáltalán nem foglalkoztatják. Talán a fajta jellemzők, igen, ezt elvétve szokták kérdezni, viszont megannyi forrás található az interneten, amely foglalkozik ezzel a témával.
Azonban van egy téma, mondhatnám – mindenek fellett. Ez nem más, mint a pénz, az anyagiak.
Amikor valaki érdeklődik egy cicára, akkor az esetek 98%-ában nem szeretne mást tudni elsőre, mint a cica árát. Ezzel alapvetően nincs is gond, mert – én is ilyen vagyok – szeretnénk feltérképezni, hogy egyáltalán van-e lehetőségünk ilyen cicát vásárolni, megengedhetünk-e magunknak ekkora kiadást.  Ami a nagyobb gond, hogy az  érdeklődők nagy százaléka,  amint az árinformáció birtokában van, már áll is tovább, hiszen jóval olcsóbban is hozzá lehet már jutni maine coon cicákhoz, mint a tenyészetünk árai. Persze senkit nem érdekel, hogy miket gépel még oda az ár mellé a kedves tenyésztő, biztos betűjátékozik…HCM, PKD, PRA, SMA, FIV, FeLV stb. ezek biztos érdektelen dolgok.
Néha nem is tudom, hogy ez tényleg a XXI. század-e és, hogy merre tart társadalmunk, hogy még egy „Köszönöm a választ!” sem lehet vissza köhinteni néha, egy fél oldalas, mindent kimerítő válaszra.
Lehet most kicsit szigorú voltam. Viszont, ha azt nézzük, hogy mennyi munka van egy-egy hosszú levél megválaszolásával, mely érdeklődésenként igen eltérő tud lenni, akár egy-egy adott kiscicára vonatkozik, akkor mindenki megértheti, hogy néha azért tenyésztőként tud borsos hangulatba kerülni az ember. Természetesen senki nem várja el, hogy az első válasz után azonnal megvegyenek egy kiscicát (sőt!), de azért egy köszönet, köszönés, elköszönés mindenképpen jól esne. Esetleg egy fél mondat, amiből le lehet szűrni, hogy valaki egyáltalán érdeklődik-e tovább a cicára vagy sem.

Ne kanyarodjunk el a valós témától, ami a pénz, leegyszerűsítve a kiscicák ára.
Mitől is függhet egy kiscica ára és ez tenyészetenként miért ilyen eltérő?
Egy kiscica ára nagyban függ a minőségtől.
Kezdve onnan, hogy:

  • Honnan származnak a kiscica szülei?
    Belföldön, Magyarországról vásárolt tenyészcicák vagy az itthoni árak többszörösébe (akár 6-7x-esébe) kerülő drága, minőségi „import” cicák.

     
  • Milyen körülmények között élnek?
    Kvázi sok cica van összezárva kis helyiségekben, akár egy sokadik emeleti panellakásban, nem éppen optimális körülmények között, vagy külső kennelben mindenféle veszélynek kitéve ill. bejárás lehetősége nélkül, esetleg egy kertes ház melléképületében, padláson vagy egyéb szörnyű helyeken pl. ketrecekbe zárva…
    Vagy úgy, mint nálunk – teljes jogú családtagként velünk élnek a házban. Ha valaki vendégségbe jön szokták is kérdezni, hogy hol lakunk mi? :) Természetesen a cicákkal együtt az egész házban.

     
  • Mit kapnak enni?
    Alacsony árú, minőségű és hús tartalmú konzerveket és/vagy tápot kapnak a cicák, melyek nem elégítik ki szükségleteiket, így azonban alacsonyan tartható a fenntartási költségük.
    Melyekre gondolok? Csak, hogy párat említsek… Whiskas, Kitekat, Felix, Shah, Prevital, Happy Cat stb.
    Nálunk a cicák egyedi recept alapján készített főtt csirkecomb filét esznek, melyet magas hús és vitamin tartalmú konzervvel keverünk össze. Táp terén szintén a minőség az elsődleges. Csakis olyan táp jöhet szóba, mely nyíltan vállalja az összetevőket, s ebből is a magas hústartalmúakat preferáljuk. Ezek terén mindig segítjük a gazdikat és, ha van új tapasztalatunk, akkor nem félünk azt megosztani velük.

     
  • Milyen egészségügyi kontroll alatt vannak a cicák?
    Ez egy tág fogalom. Ezalatt értem azt is, hogyha egy-egy kisebb megbetegedés pl. megfázás, hasmenés stb. esetében milyen gyorsan kerül a cica orvoshoz. – Ezen most lehet sokan meglepődnek, de igen, vannak olyanok is, akik a spórolás érdekében a „kivárásra” játszanak…
    Illetve ide tartozik a tenyész állomány egészségügyi szűrése – az a bizonyos „betűjáték”, amit a tenyésző jobb esetben le is ír egy érdeklődés során. Ebbe most nem mennék bele jobban, ugyanis ennek részletes kifejtésére már egy egész menüpontot szenteltem itt a weboldalon, „Betegségek” címmel.

     
  • Milyen gondoskodásban részesülnek a cicák?
    Az odafigyelés és foglalkozás fontos szerepet játszik nem csak a nagyok életében, de a kicsik szocializációjában is. Mikor egy tenyészet (melyet ezzel a jelöléssel már nem illetnék, de az egyszerűség kedvéért maradjunk ennél a megfogalmazásnál) csak haszonszerzés céljából tart cicákat és nemz velük utódokat, akik egy félreeső szobába bezárva nőnek fel – távol a családi élettől – annak általában nincs jó vége. A kicsik félősek, kevésbé bújósak, ember és állat társaságot nem kedvelő/kereső, sőt esetenként agresszívak lesznek.

     
  • Van-e Tenyészői garancia és az mire terjed ki?
    Nagyon fontos (lenne), ha egy tenyészetnek nem csak addig lenne fontos egy kiscica élete, ameddig kisétál a gazdi vele az ajtón. Most megint keményen fogalmaztam, de ez az igazság. Sokan örülnek neki, ha egy kiscicát sikerül eladni és remélik, hogy soha többet nem hallanak felőle, mert „addig jó"… Így mentesülnek minden jövőbeni problémától - sokszor hangsúlyozom, hogy annak ellenére, hogy minden módon megpróbáljuk kiszűrni az esetleges betegségeket, problémákat, mivel élőlényekről beszélünk, így nincs 100%-os biztonság (sajnos!) - és persze a pozitív visszajelzésektől is.
    Természetesen vannak olyan gazdik, akiknek ez megfelelő, ugyanis én magam is találkoztam már több olyan esettel, amikor a gazdi sérelmezte, hogy mi közöm van nekem a cicához a vásárlást követően, hisz ő súlyos tízezreket fizet érte, tehát hadd döntse el ő, hogy mit és hogyan tesz vele.
    Nos, aki így gondolja, nekik van egy rossz hírem! Mi az ilyen gazdijelölteknek nem adunk el cicát! Tenyészetünkben nem csak garanciát vállalunk a kicsikre, de létezik egy ún. „Tenyészői után követő rendszer”, mely az eladott kiscicák életét hívatott követni – ahogy ez a nevéből is adódik.
    Ez alól nincs kifogás vagy kibújás. A szerződésünk pontokba szedve kitér arra, hogy melyek a tenyésztő és a gazdi kötelességei, többek között, hogy milyen időközönként köteles adatokat (fotót, súlyt stb.) küldeni az érintett cicáról. A szerződést minden esetben a foglalás előtt a leendő gazdi átolvassa, megismeri és közösen átbeszéljük a felmerülő kérdéseket.
    Tehát, mi nem csak addig vagyunk, ameddig a kiscicát valaki megvásárolja, hanem utána is – természetesen tolakodástól mentesen – részese szeretnénk maradni a cica életének és szeretnénk hallani felőle. Egy amolyan jóban-rosszban kapcsolat féleképpen.
    Ez a tenyészetnek is plusz munkával jár, ugyanis naponta több levél fut be hozzánk, melyek szólhatnak tanácskérésről, beszámolóról, élmények megosztásáról stb. Ezek megválaszolása nem kevés időt vesz igénybe, főleg, hogy szeretünk mindenkinek mihamarabb és minél részletesebben válaszolni. Ez egy amolyan édes teher :)

Kitérhetnék még arra, hogy mit adunk a cica mellé, hogy azonosíthatóan chip-el ellátva adjuk a kicsiket, melyek így mindig hivatalosan visszavezethetőek az adott tenyészetre stb. de ezek a fentiekhez képest már csak „apróságok”.

  

Szokták volt mondani, hogy „olcsó húsnak híg a leve”. De persze mindenki a fentiek ismeretében el tudja dönteni, hogy milyen szempontok alapján szeretne tenyészetet választani és cicát vásárolni.
Mivel száz szónak is egy a vége és erről a témáról még órákig tudnék beszélni – vagyis jelen esetben írni – így a lényegre térnék.
Egy kiscica ára fontos, de nem minden! Mikor cicát szeretnénk választani, akkor sok dolgot kell megfontolnunk és ennek csak egy nagyon picike szeletkéje a cica ára.
Természetesen ez csak az én privát véleményem, melyet a teljesség igénye nélkül írtam ki magamból. Remélem sikerült segítenem abban, hogy a jövőben, a még tapasztalatlan cicagazdiknak könnyebb és zökkenőmentesebb legyen kiválasztani álmaik cicababáját :)