GYIK

Mennyi egy maine coon cica ára?

Egy a tenyészetünkből származó maine coon cica kedvenc ára Magyarországra általában 300-400 ezer forint, de több tényező is befolyásolja az árat, így a kiszemelt kiscica áráról minden esetben érdeklődj a tenyésztőnél, mert eltérés lehet az almok és almon belül a kiscicák ára között.

Külföldi érdeklődés esetén az árat több tényező is módosítja, de a Magyarországon kívülre költöző kiscicáink ára általában 1200-1500 euro körül mozog. A pontos árról mindenképp üzenetben érdemes tájékozódni!

Miért kerül ennyibe egy maine coon kiscica?

Ez sokak fejében megfordul, mikor szembesülnek az árral.  Fontos, hogy globálisan, összetetten tudjunk tekinteni erre a kérdésre. Az ár nem csak az adott cica aktuális költségeit takarja, mint a prémium minőségű táp, hús, konzervek, oltások, chip, garancia, hanem a kicsik szüleinek megvásárlását, fenntartását, orvosi költségeket, az egészségügyi tesztek költségét, a kiállítások költségeit stb. A fentiek mellett természetesen a gondozásba vetett tenyésztői munka, a magas minőségű tartási körülmények is rendkívül fontos alkotóelemei a kialakított árnak.

Számomra nagyon magas az ár, mit tudok tenni?

Tenyészetünkben az ár fix. Nem szeretjük azokat, akik alkudozni próbálnak, hiszen mi sem engedünk az általunk kínált feltételek listájából. Pl. nem lehet olcsóbban kapni cicát törzskönyv vagy oltások nélkül. 
Ha minden álmod egy ilyen cica, de most nincs elég anyagi kereted rá, akkor azt tanácsolom, hogy várj még egy picit, tegyél félre, mintsem, hogy feladd az álmod és jóval olcsóbban egy maine coon-nak látszó törzskönyv és egészségügyi szűrések nélküli kiscicát vásárolj.
Kérjük, akinek hasonlók fordulnak meg a fejében kerüljék tenyészetünket!

Kandúr vagy nőstény cicát válasszak?

Az interneten olvasható sok badarság között ez is egy kedvelt téma. Sokan kerestek már fel ezzel a kérdéssel.
Véleményem szerint első sorban a leendő gazdinak kell éreznie, hogy melyik nemhez "vonzódik" inkább, ha szabad így fogalmazni  :)
Mindkét nem képviselői, azaz a kandúrok és a nőstények is lehetnek egyaránt bújósak és harciasabbak is.
Ez nem a nem függvénye, hanem a szocializáció, szokásalakítás, közeg és némileg a vérvonalak kérdése.

Ivartalanítás után a hímnem képviselői hajlamosabbak a lustaságra, henyélésre, de e mellett a bújásra is, bár tapasztalatom szerint az ivaros kandúrok is rendkívül ragaszkodóak és bújósak. Az ivartalanított nőstény cicák talán valamivel mozgékonyabbak, fittebbek és önállóbbak maradnak, mint hímnemű társaik. De azt, hogy melyik nem képviselője "szeretgethető" jobban, ez mindig az adott egyedtől és nem annak a nemétől függ.
Ha kandúrt választunk, akkor számolnunk kell a nagyobb testmérettel, a jellegzetes pisi szaggal (mely ivartlanítást követően pár hónap múltán tapasztalat szerint általában megszűnik, továbbá fedett alom használatával és rendszeres alom takarítással kitűnően kordában tartható), sok-sok lustasággal és persze kedveskedéssel is.
Ha nőstényt választunk, akkor számolnunk kell a nagyobb mértékű önállósággal, mozgékonysággal, kisebb testmérettel.

Mindkét esetben elengedhetetlen a megfelelő higiénia, fésülés, takarítás, hiszen ennek hiányában mindkét nem képviselői elhanyagoltak lesznek (csimbókos szőrzet, koszos fülek stb.).
Természetesen a nemekkel kapcsolatosan leírt sorok az én tapasztalataim, így másnak lehetnek ettől eltérő benyomásai is.

 

Tenyész vagy kedvenc?

Gyakran hangzik el a "kedvenc" és "tenyész" jelző. Sok esetben a leendő gazdi nem is tudja mi a különbség a két vételi szándék között.
Első és legfontosabb az ivartalanítási kötelezettség. Minden kedvencnek vásárolt cica mellé ivartalanítási kötelezettség keletkezik, melyet a tenyésztő be is tartat. Tenyészetünk például csak ennek megtörténtét igazoló dokumentumok (számla, oltási könyv, fotó) megküldése után bocsátja a gazdi rendelkezésére a törzskönyvet.
Tenyésztési célra vásárolt cicák esetében nem kell elvégeztetni az ivartalanítást, hiszen a nevében is benne foglaltatik "tenyésztési" célra vásárolja meg a kiscicát. Fontos azonban, hogy tenyészetünk csak és kizárólag bejegyzett, ellenőrzött tenyészetek számára, korlátozott számban ad el tenyésztési célból kiscicát.

 

Törzskönyvvel vagy a nélkül?

Minden esetben törzskönyvvel.
Az interneten olvasható csábító "akciók", miszerint a cica ára azért kevesebb, mert törzskönyv nélküli BECSAPÁS! Egy tenyésztő számára pár ezer forintot jelent az egyesülettől történő törzskönyv kikérés, így ennek hiányában sem éri meg több tíz ezer forintot engedni a kiscica árából.
Az a cica, melyet törzskönyv nélkül árusítanak több, mint valószínű, hogy nem fajtatiszta, de ami még nagyobb probléma, hogy vélhetően hiányoznak az egészségügyi szűrései és a tartási körülményei sem a legmegfelelőbbek. Egy jövőbeli felelős gazdi NEM támogatja a szaporítók, megélhetési tenyésztők munkáját és nem vásárol kiscicát ilyen helyről.
Tenyészetünk csak törzskönyves cicákkal foglalkozik és kiscicákat sem adunk el törzskönyv nélkül.

 

Mit kell tennem, ha szeretnék megvásárolni egy kiscicát?

Először is átgondolni, hogy biztosak vagyunk-e a döntésünkben.
Ha a válasz igen, akkor a megadott elérhetőségek egyikén felvenni a kapcsolatot a tenyésztővel.

 

Mit jelent az, ha egy kiscica neve mellett azt látom, hogy "Foglalt/Reserved"?

A  cicáért már kifizették a foglaló összegét. Ez a cica már csak lemondás esetén válhat újra szabaddá.

Mit jelent az, ha egy kiscica neve mellett azt látom, hogy "Elkelt/Sold"?

A cica elkelt, új otthonába költözött.

 

Mit jelent az, ha egy kiscica neve mellett azt látom, hogy "Megfigyelés alatt/Under observation"?

Még nem dőlt el, hogy a cica a tenyészetben marad-e, ebben az esetben később még szabaddá válhat, érdeklődőket szívesen fogadunk.

Mit jelent az, ha egy kiscica neve mellett azt látom, hogy "Szabad/Available"?

Az a cica, akinek a neve mellet ezt a jelzést látod szabad, tehát még senki nem foglalta le. Érdeklődés esetén várjuk a megkeresésed! :)

Mit jelent az, ha egy kiscica neve mellett azt látom, hogy "Opció/Option"?

Ebben az esetben a kiscica iránt már komolyan érdeklődnek, de a foglaló összegét még nem fizették ki. További érdeklődőket is szívesen fogadunk!

Tételek: 1 - 12 ból 12