Kedves Érdeklődő!
A teljesség igénye nélkül ezen pont alá összegyűjtöttem minden olyan betegséget, mely a Te kiscicád életét is befolyásolhatja...


Mielőtt kitérnénk a legfontosabb betegségekre, azelőtt említést kell tennünk arról, hogy mennyire lényeges egy jól képzett, adott fajtához értő, tapasztalt állatorvos „beszerzése” – persze, ha ez ennyire egyszerű lenne :) 
Ez az első és egyik legnehezebb feladat. Nem szabad beérnünk a „kevésbé jóval”, hiszen a gyermekünket, férjünket, feleségünket, szüleinket stb. – tehát a családunkat – sem vinnénk szívesen olyan helyre, ahol nem lehetünk biztosak az orvos szakértelmében, ugyanis a családtagunk egészsége, komolyabb esetekben az élete múlhat rajta.
Mindig arra bíztatom a leendő gazdikat, hogy legyenek bátrak és minden esetben bizonyosodjanak meg arról, hogy a kiválasztott orvos jártas, tapasztalt-e a fajta terén.
Hogyan tehetjük ezt?
Egész egyszerűen bátran kérdezzünk rá! (Persze ez még nem garancia, de egy elsődleges szűrűnek jó lehet). A jó kapcsolatok úgyis minden esetben a bizalmon alapszanak. Egy fokkal szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik már rutinos állattartók és megvan a saját, „bejáratott” orvosuk. Tapasztalatból mondom, hogy kitartónak kell lenni! Kijelenthetem, hogy én megtaláltam azt az állatorvost (és asszisztensét ), akiben teljesen megbízom és akik minden helyzetből megpróbálják kihozni a maximumot.
Egy jó orvos ismertetőjele, hogy ritkán ért minden szakterülethez, azonban bátran mer segítséget kérni a szóban forgó szakterületben jártasabb kollégáitól.
Egy jó orvos aranyat ér, ezt ne feledjétek! :)

Miután az orvos témát kiveséztünk térjünk át a cicákra.

Honnan tudjuk, hogy a cicánk beteg?
Sajnos a legtöbb cica nagyon jól titkolja azt, ha valami nincs rendben. Így a kevésbé tapasztalt cicagazdik sajnos már csak az utolsó pillanatban veszik észre, hogy valami nincs rendjén, s ekkor már lehet nagy a baj. Ezzel nem szeretnék most senkit megijeszteni, nem, nem kell rohanni leellenőrizni a cicát, hogy tényleg nincs-e valami baj, annak ellenére hogy nem mutatja. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy mennyire fontos az, hogy mindig megfelelő figyelmet fordítsunk elsősorban az egészség megőrzésére, a betegségek korai felismerésre és kezelésre.
Az, aki jól ismeri cicáját általában gyorsan észreveszi, ha valami nincs rendjén. Engem a család egész egyszerűen „macskahipochondernek” titulál, mert hajlamos vagyok olyat is észrevenni, ami talán nincs is. Ez sajnos a tenyésztői lét átka. Mikor sok cicánk van, akkor a baj is csőstül szokott jönni, ezért nálunk kiemelten fontos a folyamatos egészségügyi kontroll. Ez tenyészetünk alappillére, melyre már az első pillanattól kezdve a legnagyobb hangsúlyt fektetjük.  Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy a tenyészetünkből származó kiscicák körében nem fordulnak elő betegségek vagy problémák, ezzel csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy még a legnagyobb egészségügyi kontroll és szűrés alatt tartott tenyészetek sem tudnak 100%-os garanciát adni, hiszen a cicák is csak élőlények. Gondoljunk csak bele, hogy egy sorozatgyártott tárgy esetén is előfordul meghibásodás, pedig az terv szerint készül és működik. Akkor egy élőlény esetében, aki a maga nemében egyszeri és megismételhetetlen, melyre nem léteznek tervek és előírások.
Sok, magát tenyésztőnek nevező "szaporító" reagál ilyenkor úgy, hogy akkor minek teszteltetni, szűrni, ha úgysincs garancia. Remélem ezt Te, kedves Olvasó is érzed, hogy mennyire helytelen hozzáállás. A szűrések minden esetben kiemelt jelentőségűek, mert a legtöbb esetben a már meglévő betegségek, rendellenességek segítségükkel feltárhatók, kiküszöbölhetők vagy ha nem, akkor még időben gondoskodhatunk a szóban forgó cica tenyésztésbe be nem vonásáról.  Tehát nem dugjuk homokba a fejünket.

Mielőtt rátérnék a betegségekre összefoglalásként annyit, hogy amelyik cica már betegnek látszik, az nagy valószínűséggel az is. Ha a napi, rutinos viselkedése merőben eltér a megszokottól, akkor kísérjük figyelemmel. Sose használjunk emberi gyógyszereket, keressük fel az állatorvost és kérjük ki a véleményét.

 


A macskákra nagyon sok féle vírus betegség leselkedik. Ezek között vannak olyanok, melyek csak egy enyhe hasmenést okoznak és könnyen kikezelhetők, viszont ismerünk olyanokat, amelyek megfertőződés esetén halálos kimenetelűek. Utóbbiakból a legretegettebb F-es csoport:

 


A kóbor, szabadba kijárós vagy befogadott macskákban ezek a vírusok akár együttesen is megtalálhatók. Ezért nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy azok a leendő gazdik, akiknek már van otthon egy kijárós vagy ismeretlen helyről befogadott cicájuk, mielőtt új cica érkezését terveznék, azelőtt teszteltessék már meglévő kedvencüket.


A vírusok után térjünk rá a genetikailag öröklődő betegségekre, melyek közül többre is végeztetünk vizsgálatokat.
Nézzünk ezek közül néhányat, melyet a fajta szempontjából tenyészetünk kiemelt jelentőséggel kezel: 

 

Sajnos az orvoslás  - bár sokat fejlődött az utóbbi évtizedekben – még mindig csak a feltérképezésnél tart, ha a macskák betegségeiről van szó. Évről-évre tesznek új felfedezéseket, új betegségek, tesztelési módszerek látnak napvilágot. A felelősségteljes tenyésztő számára rendkívül fontos, hogy naprakész legyen az új kutatási eredményekben és a tenyésztés során arra törekedjen, hogy a lehető legkevesebb eséllyel örökítsen terhelt vonalakat.
De ugyanitt meg kell említeni azt is, hogy mekkora a vásárló felelőssége, amikor kiscicát választ, hiszen egy egészségügyi szempontból hiányosan kontrollált szülői háttérrel rendelkező macska megvásárlásával a betegségek generációkon keresztüli öröklődését támogathatja.