„Ipi-apacs 1,2,3…enyém a cica!” - avagy tévhitek a foglalásról

2016.09.06 15:27

Bármennyire is nehéz elfogadni a tényt, de bizony  bemondásra még nem lesz foglalt egy kiscica. Akkor mégis hogyan van erre lehetőség? Vegyük végig a foglalás menetét.

Egyes tenyészetekben a foglalás egyoldalú és egészen egyszerű. Ha valakinek megtetszik egy cica, akkor jelentkezik rá és küldi a foglalót.

Érdeklődés+Foglaló = Lefoglalt kiscica

Bár ez egy rém egyszerű képlet, a Heart Stealer Maine Coon Tenyészetben ez mégis egy kétoldalú, kicsit bonyolultabb dolog.

1.  Ha valakinek elrabolja egy kiscica a szívét, akkor az a legjobb, hogyha első körben átböngészi a honlapot, ezáltal ugyanis birtokába jut a hasznos információk többségének. Gondolok itt a „Vásárlás előtt”, a „Betegségek”és a „GYIK” menüpontok átolvasására. Így máris tisztában lehet az érdeklődő azzal, hogy kb. mennyi egy kiscica ára, mit jelent a kedvenc ár, melyek tenyészetünk főbb feltételei, mit nyújtunk, mikre kell odafigyelni stb.
Érdemes megnézni azt is, hogy mi a kiszemelt cica státusza.
Ezek a következők lehetnek:

  • Szabad - A kiscica még gazdira vár.
  • Szabad (elsősorban tenyésztésre) – A kiscica elsősorban tenyésztési célra szabad.
  • Opció - A kiscicára már komolyan érdeklődnek, de a foglaló még nem érkezett be.
  • Megfigyelés alatt - A kiscica jelenleg nem áll rendelkezésre, később még talán szabaddá válhat.
  • Foglalt - A kiscicára már beérkezett a foglaló.
  • Elkelt - A kiscica már az új gazdihoz költözött.
  • Velünk marad - A kiscica a tenyészetben marad.

2.  Ha ez megtörtént és az érdeklődő egyetért az ott olvasottakkal, akkor nincs más teendője, mint üzenet/telefonos megkeresés formájában ezt tudtunkra adni és feltenni a még felmerülő kérdéseket.
Ezután felvesszük a kapcsolatot az érdeklődővel és megválaszolunk minden kérdést. Ha a nézeteink egyeznek, akkor a tenyésztő  személyes találkozót kezdeményez.
Ha az érdeklődő bármilyen okból - pl. távoli lakhellyel rendelkezik - kifolyólag nem megoldható a rövid időn belüli személyes találkozó, akkor a foglalás utalással is megoldható – DE! Ezt minden esetben bővebb információgyűjtés előzi meg. Szükség van egy bemutatkozó levélre, melyből lehetőségünk nyílik megismerkedni az érdeklődővel és szándékaival. E mellé szükséges még csatolni pár fotót arról, hol fog majd lakni a jövőben a kiscica (Ezt egyébként minden esetben szívesen fogadjuk :) )

A foglalás menetének ábrája a Heart Stealer Maine Coon Tenyészetben

Tehát, kölcsönös szimpátia esetén van lehetőség a kiscica lefoglalására.
Azonban! A kölcsönös szimpátiától még nem válik foglalttá a kiszemelt kiscica.
Mindaddig, amig a cicára valaki nem fizeti ki a foglaló összegét, addig a cica „Szabad”.
A korábbi visszaélések okán az „Opcióban” történő megjelölést csak kivételes esetekben használjuk, mint pl. utalás beérkezésére várás, egyeztetett látogatási időpont stb.

Természetesen tiszteletben tartjuk, hogy mindenkinek vannak egyéb elfoglaltságai (így van ez a tenyésztővel is) – nyaralás, munka, orvos, gyerekek stb.
Viszont ezek még nem adnak okot arra, hogy egy cicát foglalttá tegyünk. Úgy gondoljuk – saját tapasztalatainkból kiindulva -, hogyha valaki nagyon szeretne egy cicát, akkor igyekszik minél előbb megoldani a látogatást/fotókkal tűzdelt bemutatkozást és nem mindenféle kifogással húzza az időt.

Bármennyire is meglepő, de a tenyésztő is ember és van magánélete.
Ettől függetlenül látogatás terén nagyon nyitottak vagyunk, ami azt jelenti, hogy előzetes egyeztetést követően szinte bármikor tudjuk fogadni a komoly érdeklődőket. Továbbá a levelekre is igyekszünk minél hamarabb válaszolni, de garantáltan 24 órán belül. Így csak az érdeklődő igazi elhivatottságán múlik, hogy tényleg az övé lesz-e a kiszemelt cica.
Abban az esetben, ha valaki gyorsabban reagál, ír, válaszol, egyeztet időpontot vagy küld bemutatkozást, fotókat, úgy gyorsabban is foglalhatja le a cicát.
Ha a korábbi érdeklődő ennek okán lemarad a cicáról, akkor sajnos a helyzettel mit kezdeni már nem lehet, valamint „reklamációnak” sincs helye, hiszen mi előre szóltunk. Egy rossz hasonlattal érzékeltetve: A boltban azé az utolsó termék, aki előbb beteszi a kosárba…