Kiállítási kisokos - MMME

2017.03.01 14:16

Én magam több egyesület kiállítását is rendszeresen látogatom, mert úgy gondolom, hogy egy tenyésztő számára ez egyfajta alapelvárás. Kissé hamis visszajelzést ad, ha egy tenyésztő mindig csak ugyanazokon a kiállításokon, szinte ugyanazon bírák előtt – akik már az évek alatt megismerték – mutatja be macskáit.

Jelen bejegyzésben a legtöbbek által látogatott Macskamánia Magyar Macska Egyesület hagyományos rendszerű kiállításainak menetét mutatom be „magyarul”, hogy mindenki megértse mit jelentenek az olyan bűvös szavak, mint Best of Breed vagy Best in Show.

Amikor az ember tehát elhatározza magát, hogy megmutatja cicáját a nagyközönségnek, akkor nincs is más dolga, mint meglátogatni az adott egyesület honlapját, kitölteni a "Nevezési lap" elnevezésű formanyomtatványt és határidőn belül visszajuttatni azt a megadott e-mail címre.

Fontos azonban tudni, hogy minden egyesületnek mások a kiállítási feltételei és szabályai, ezért javasolt először ezekről tájékozódni, melyet szintén a honlapon tehetünk meg a "Nevezési felhívás" c. dokumentum végig olvasásával.

Alap szabálynak tekinthető, hogy:
„A kiállításon csak egészséges, parazitamentes, jó kondícióban lévő macskák vehetnek részt, amelyek rendelkeznek három hétnél nem frissebb, de egy évnél nem régebbi fertőző gyomor- és bélgyulladás, valamint macskanátha elleni védőoltással.”

A nevezéshez szükségünk van a cicánk adatira (melyeket pontosan a nevezési lapban tüntetnek fel), továbbá tudnunk kell, hogy mely kategóriában szeretnénk indítani a macskánkat.
Összesen 21 kategóriát különböztetünk meg:

1. Fajtabesorolási Osztály / Assessment Class
2. Házimacskák / HHP
3. Házimacska kölykök / HHP kittens
4. Versenyen kívül / Without Competition

5. Alom 10-16 hét
6. Kölyök Osztály 3-6 hó (nem örökös cím: CACP)
7. Kölyök Osztály 6-10 hó (nem örökös cím: CACJ)
8. Nyílt Osztály (10 hó felett) (Elérhető cím: CAC)
„Három különböző bírótól megszerzett CAC cím elérése után jogosult a Bajnok örökös cím viselésére.”
9. Bajnok/Champion-Ch(Elérhető cím: CACIB)
„Három különböző bírótól megszerzett CACIB cím elérése után – amelyből egyet külföldön megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Nemzetközi Bajnok örökös cím viselésére.
A külföldi kiállításon megszerzett cím kiváltható 2 Magyarországon rendezett kiállításon elért címmel, azaz összesen 4 hazai kiállításon elért CACIB cím szükséges az Nemzetközi Bajnok örökös cím megszerzéséhez”
10. Nemzetközi Bajnok / Champion International – Int.Ch. (Elérhető cím: CAGCI)
„Három különböző bírótól megszerzett CAGCI cím elérése után – amelyből egyet külföldön megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Nemzetközi Nagybajnok örökös cím viselésére.
A külföldi kiállításon megszerzett cím kiváltható 3 Magyarországon rendezett kiállításon elért címmel, azaz összesen 5 hazai kiállításon elért CAGCI cím szükséges az Nemzetközi Nagybajnok örökös cím megszerzéséhez.”
11. Nemzetközi Nagybajnok/Grand Champion International-Gr.Int.Ch (Elérhető cím: CACE)
„Három különböző bírótól megszerzett CACE cím elérése után – amelyből egyet külföldön megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Európa Bajnok örökös cím viselésére.
A külföldi kiállításon megszerzett cím kiváltható 4 Magyarországon rendezett kiállításon elért címmel, azaz összesen 6 hazai kiállításon elért CACE cím szükséges az Európa Bajnok örökös cím megszerzéséhez.”
12. Európa Bajnok / Champion of Europe – Eu.Ch. (Elérhető cím: CAGCE)
„Három különböző bírótól megszerzett CAGCE cím elérése után – amelyből egyet külföldön megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Európa Nagybajnok örökös cím viselésére.”
13. Európa Nagybajnok/Grand Champion of Europe –Gr.Eu.Ch (Elérhető cím: ICAC)
„Három különböző bírótól megszerzett ICAC cím elérése után – amelyből egyet Európán kívül megrendezett kiállításon kapott – jogosult a Világbajnok örökös cím viselésére.”
14. Világbajnok / World Champion – W.Ch.
„Világbajnok örökös címmel rendelkező macskák osztálya. Tiszteletdíjat kapnak.”

 

15. Kasztrált osztály / Alter Class
16. Premior / Premior – Pr.
17. Nemzetközi Premior / Premior International - Int.Pr.
18. Nemzetközi Nagypremior/Grand Premior International–Gr.Int.Pr.
19. Európa Premior / Premior of Europe – Eu.Pr.
20. Európa Nagypremior / Grand Premior of Europe – Gr.Eu.Pr..
21. Világpremior / World Premior – W.Pr.


1-4-ig osztottam az „egyéb” osztályokat
5-14-ig az ivaros fajtatiszta cicák osztályait
15-21-ig az ivartalan fajtatiszta cicák osztályait

Maradva a fajtatiszta cicáknál egy kölyök mindig a legkisebb, azaz 3-6 hónapos korban kezdheti meg a pályafutását (előtte csak alomban versenyezhet, min. 3 testvérével együtt). Ez után következik a 6-10 hónapos kategória. Itt még nem kerülnek megkülönböztetésre a cicák nemek szerint, tehát együtt versenyeznek a nőstények és kandúrok, sőt a még az ivartalan cicák is.
Ha a cica eléri a 10 hónapos kort, akkor már nyílt osztályban indul. Ez az a határvonal, ahonnan kezdve a cicák örökös címeket szerezhetnek (az örökös címek azok, melyek a törzskönyvben a nevek előtt szerepelnek CH, IC, EC..stb.) és itt nyílnak szét a kategóriák: kandúr, nőstény, ivartalanított további kategóriákra.

Címek (növekvő sorrendben): CACP, CACJ (innentől szerezhetők a gyűjtésükkel örökös címek) CAC, CACIB, CAGCI, CACE, CAGCE, ICAC
Olyan ez, mint egy ranglétra, melyen a fent ismertetett rendszer szerint lehet felfelé lépkedni, majd a csúcsra felérni.

De hogyan szerezhetők meg ezek a bizonyos címek?
Ott tartottunk, hogy beneveztük a cicánkat a kiállításra (miután ellenőriztük, hogy megfelel-e minden feltüntetett kritériumnak). Időben megérkeztünk a kiállításra, kifizettük a díjat és átestünk a kötelező orvosi vizsgálaton. Ezt követően elfoglaljuk a számunkra kijelölt (szigorúan csak ezt) ketrecet, berendezzünk, feldíszítjük kedvünk szerint és elhelyezzük benne a cicát.
Kinyitjuk a kiállítási füzetet, melyet az érkezésénél kaptunk. Megkeressük benne a cicánkat és még egyszer leellenőrizzük, hogy minden adata (kiemelt fontossággal a kategóriája és színe) megfelelően lett-e rögzítve. Felírjuk a könyvben található számát egy jól látható helyre, hiszen a nap folyamán ezt kell majd figyelnünk.
Ezt követően ellátogatunk a már kifüggesztett táblázathoz és ellenőrizzük, illetve feljegyezzük, hogy mely bíróhoz került a cicánk az adott napon (másnap ezt a mozzanatot megismételjük).
Most már nincs más dolgunk, mint várni és feszületen figyelni, hogy mikor következik a cicánk! Ha bizony szólítják, akkor itt az idő, menni kell. Érdemes ezért figyelemmel kísérni, hogy mely cicák szerepelnek előtte, hogy ez idő alatt megfésülhessük, „rendbetegyük” a cicát. A felkészítés nagyon fontos (de erről majd talán egy külön bejegyzésben :) ).

A bíró az adott fajta standardja szerint fogja bírálni a cicát. A bírálati lapon külön feljegyzést készít a cica típusa, feje, szeme, füle, szőre, farka szerint, továbbá egyéb megjegyzést is felvezethet.

Ezek után az aljára odaírja a minősítést, melyek a következők lehetnek:
KITÜNŐ / EXCELLENT / VORZÜGLICH
NAGYON JÓ / VERY GOOD / SEHR GUT
JÓ / GOOD / GUT
és a címet.
„Az azonos osztályba benevezett macskákat a minősítés után a bíró rangsorolja, a KITÜNŐ 1 helyre tett macska kaphatja csak meg azt a bizonyos címet.
Ha egy osztályban az első helyezett macska nem kap KITÜNŐ minősítést, nem adható ki a cím.
Egy osztályban csak a győztesnek adható ki a cím!”

Ha a cicánk megkapta a címet (ezt látni fogjuk, ahogy a bíró rávezeti a bírálati lapra és lepecsételi azt), akkor már azért boldogok lehetünk, mert a bíró arra érdemesnek találta.
Ez után következnek az „extrák”:

NOMINÁLÁS A BEST IN SHOWBA:
„A minősítések és a címek odaítélése után a bírók kiválasztják, jelölik a kategóriákban általuk legszebbnek tartott macskákat a további versenyre, a Best in Show-ra. „

"EGYÉB DÍJAK:

FAJTAGYŐZTES / Best of Breed, Best of Variety
Abban az esetben adható ki, ha egy fajtából vagy változatból legalább négy példány jelen van a kiállításon."

BÍRÓI KÜLÖNDÍJ/ Special Prize
A bíró különdíjjal jutalmazhatja a kiemelkedő macskákat, abban az esetben is, ha a kiállításon a fajtából, vagy változatból csak egyetlen példány van jelen.

MMME KÜLÖNDÍJ
A kiállítás szervező bizottsága minden kiállításon egyedileg dönt a díjak kiadásáról.

Egyéb különdíjak
Magánszemélyek, szervezetek, klubok stb. felajánlhatnak díjakat (serleget, rozettát, ajándékot) előre meghatározott célra (pl. a legidősebb macskának).”

Tehát ott tartottunk, hogy megvolt a bírálat és optimális esetben a cicánk megkapta a címet, melynek nagyon örülünk. Ezek után visszamegyünk a helyünkre, majd megvárjuk a délutánt, mire minden bírálat lemegy. Ekkor jön a legizgalmasabb rész, hiszen ekkor derül ki, hogy cicánkat nominálták-e a Best in Showba, tehát a kiállítás legszebb cicái közé. Valamint, hogy részesül-e egyéb díjban. Ezt a kifüggesztett eredménylistán fogjuk látni.

Meg kell keresni a cicánk számát és, hogy mit tüntettek fel mellette.

Ha a cicánk továbbjutott a Best in Show-ba, akkor fel kell készülni arra, hogy még fog szerepelni, ezért ennek megfelelően kell újra „rendbetennünk” a bundáját. Az is előfordulhat, hogy a show-ba nem nominálták, de egyéb díjakban részesült.
Azokat a macskákat, akiket nem nomináltak, de egyéb díjakban részesültek ki kell vinni (amikor szólítják őket a hangosbemondóba) és át kell venni a díjakat, valamint a diplomát (a diploma egy összesítő lap az elért eredményekről, melynek hátuljára van csatolva a bírálati lap másolata).
Azokat a macskákat, akiket nomináltak és egyéb díjat is nyertek, az új rendszer szerint nem szükséges külön kivinni, mert ezek a díjak a Best in Showban kerülnek átadásra.

Nézzük, hogyan működik a Best in Show…
A Best in Show az alábbi kategóriák szerint megy végig (kiállításonként változó sorrendben, hangosbemondóban bemondás szerint):

HOSSZÚ SZŐRŰ MACSKÁK
FÉLHOSSZÚ SZŐRŰ MACSKÁK
RÖVIDSZŐRŰ MACSKÁK
(külön) MAINE COON MACSKÁK
(külön) BRIT MACSKÁK

A brit és maine coon macskák a nevezők létszámára való tekintettel kaptak külön kategóriát.

A fenti kategóriák mindegyikében kiválasztják a:

  • Legszebb 3-6 hónapos kölyök
  • Legszebb 6-10 hónapos kölyök
  • Legszebb Nőstény
  • Legszebb Hím
  • Legszebb Kasztrált

macskákat, melyek elnyerik a Best in Show címet.

Egy kategórián belül az 5 Best in Show ( 3-6 hónapos kölyök, 6-10 hónapos kölyök, nőstény, hím, kasztrált) macska közül választják ki a kategória legeslegszebb macskáját, a Best of Best-et.

Majd minden kategória (hosszúszőrű, félhosszúszőrű, rövidszőrű, maine coon) legeslegszebbje, azaz Best of Best-je megmérkőzik egymással. Belőlük kerül ki a kiállítás egyetlen, legeslegszebb macskája a: General Best.

Fontosnak tartom azonban leszögezni, hogy  - bár a bírók standard alapján bírálnak - minden bíró ízlése más és más, ennek következtében a szépség is sajnos szubjektív (annak ellenére, hogy a kiállítások világában ennek nem így kellene lennie). Egy cica, aki az egyik kiállításon egy adott bírónál rosszul szerepelt, lehetséges, hogy egy másik bírónál kíváló eredményt fog elérni. 
Éppen ezért sose vegyük szentírásnak, amit a bíró a macskánkról állít, ír.
Ugyanígy a gazdiknak sem szabad elcsábulni, ha egy-egy tenyésztőnek kupa halmok töltik meg az otthonát, mert nem ez türközi a cicák minőségét és egészségügyi állapotát, avagy "Nem minden arany, ami fénylik!".