Kedvenc vagy Tenyész?

2016.11.06 18:13

Az elmúlt időszakban sokszor futottam bele valami nagyon érdekes dologba. Egészen konkrétan abba, hogy a legtöbb megkeresésünk a tenyésztési célra kijelölt cicákra érkezett, de szinte sorjában. Ezzel nem is lenne gond, ha nem a kedvenc gazdik kerestek volna meg minket vételi szándékkal. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy talán szükséges lenne tiszta vizet önteni a pohárba ezen témakör kapcsán.

Tehát egy cica kétféle célra lehet szabad: tenyésztésre vagy kedvencnek.
Úgy érezzük, hogy sokan úgy gondolkodnak erről a különbségről, minthogy egy bevásárlóközpontban márkás cipőt vesznek vagy a helyi piacon egy kínai replikát. Pedig jelen helyzetben igazán nem erről van szó! Nem értéktelenebb vagy „kevésbé minőségi” egy kedvenc kiscica, mint az, akit tenyésztésére ajánlunk. Nem azért lesz valaki tenyész, mert ő biztos, hogy 10 kg-ra fog nőni vagy azért, mert neki sokkal nagyobb és csillogóbb bundája lesz. Nézzük tehát, hogy melyek a legfőbb különbségek, azaz mitől lesz egy cica szabad kedvenc vagy tenyész célra.

Tenyész:
Mint már egyik korábbi blogbejegyzésben is írtam ezzel kapcsolatosan – nem minden kiscica megfelelő tenyésztési célra. Amikor ezt vizsgáljuk, akkor - többek között - a fajta standardot kell figyelembe vennünk.
De mi is ez a csúnya szó?
Azon előírások összessége, melynek az adott fajtának minél inkább meg kell felelni. Megfogalmazza az elvárásait a fej (áll, homlok, fülek, szemek), test, lábak, szőrzet és farok kívánatos méretét, formáját, helyzetét és alakját. A fajta standard esetében egy nagyon hosszú leírást képzeljetek el, mely szigorúan, pontosan megfogalmazza és kiköti, hogy minek hogyan kell kinéznie az adott fajta cicán. Nekünk, tenyésztőknek többek között az a célunk, hogy ezeknek az előírásoknak minél inkább megfeleljenek a cicáink, minél inkább közelítsünk a tökéletes felé (azért közelítsünk, mert a tökéletes nem létezik).

Az alábbi képen láthatjátok, hogyan kell kinéznie a fejnek a standard szerint:

Az 1. ábra modellje CH DE*Ikarus vom Zeitzgrund
A 2. ábra modellje Heart Stealer Hero De’Marco, itt pedig azt láthatjátok, hogy mi tenyésztők miért készítünk ún. „profil fotót” kiscicáinkról. Bizony nem azért, hogy mutogassuk, milyen cuki a kiscicák pofija oldalról (egyébként az :) ), hanem ez egyfajta üzenet a többi tenyésztőnek, esetleg leendő vevőnek, hogy ez a kiscica mennyire felel meg az előírásoknak.

Persze ezen felül több kizáró tényező is lehet, mint pl. farok hiba, törés, süketség stb. Ezek jelenlétéről tenyészetünk minden esetben előre tájékoztatja az érdeklődőket. Így tehát néhány kiscicáról már szinte a születés pillanatában eldől – annak ellenére, hogy külsőre akármennyire is megfelel a standardnak – hogy csak kedvenc célra lesz alkalmas pl. egy farokhiba okán. Természetesen a tenyésztő mindig dönthet úgy, hogy egy-egy tenyésztésre alkalmas kölyköt kedvencként értékesít, viszont ez nem a „gazdi lobbi”, hanem tenyésztői célkitűzések és tervek megvalósítása érdekében lehet így.

Kedvenc:
Minden olyan kiscica lesz kedvenc, aki valamiért nem alkalmas tenyésztésre vagy a tenyésztő úgy dönt. A kedvenc cicák nem kevesebbek, rosszabbak, kevésbé egészségesek vagy csúnyábbak. Gondolom egy gazdi - aki hobbi célra szeretne kiscicát - nem szeretné otthon az előíráshoz hasonlítani kiscicája fülméretét, állának erősségét, homlokának szögét stb. Ennél sokkal fontosabb például, hogy egy kiscica mennyire kiegyensúlyozott, kedves, bújós vagy játékos. Ezzel szemben a tenyésztési célú cicáknál ez egy kevésbé fontos szempont.

Tehát, ha egy kiscicánál azt a jelölést látni, hogy „firstly for breeding/elsősorban tenyésztésre" vagy "for breeding/tenyésztésre”, akkor az a cica – ha úgy tetszik – nem eladó kedvenc célra. Vannak olyan érdeklődők, akik a biztonság kedvéért megpróbálkoznak 3-4 alkalommal is vagy felajánlják, hogy kifizetik a tenyész árat. Igen, találkoztunk már ilyen felkérésekkel is. Tenyészetünkben erre nincs lehetőség! Sajnos vannak olyan tenyészetek, akik visszaélnek ezzel a megjelöléssel, így nagyobb összeget elkérhetnek egy-egy kiscicára.
Ha egy kiscica mégis, valamilyen okból később kedvenc célra is szabaddá válik, akkor látható lesz a „státusz” változása is. Itt nyomatékosítanánk, hogy a státuszok valós pillanatnyi állapotot mutatnak, mivel foglalás esetén azonnal módosítjuk minden fórumunkon.

Segítségként az oldalunkon egyértelműsítettük és külön megjelöléssel illetjük a kedvenc- és a tenyésztési célú kiscicákat.

   A Heart Stealer Maine Coon Tenyészet Magyarországon általában nem, csak egyedi esetekben, rendkívül szigorú feltételekkel értékesít kiscicát tenyésztési célra.