Húsig hatoló szorítás

2020.10.26 18:18

Sokszor látok a közösségi oldalak cica modelljein, így a Ti cicáitokon is nyakörvet.
Kevesen tudjátok azonban, hogy ezek a csinos, csilli-villi, csilingelős, strasszos vagy igazából akármilyen nyakörvek mekkora veszélyt rejtenek magukban.
Mindegy, hogy divatos kiegészítőről vagy élősködő elleni védelemről van szó, mind ugyanolyan veszélyes.
Igen, az is, amelyen biztonsági zár van.

A maine coon macskák nagy többsége szerződéssel kerül új otthonába. Ha az ember megbízható helyről vásárolja meg kiscicáját, egészen bizonyos, hogy a tenyésztő ki fogja kötni a kizárólagos benti tartást.
Nincs annál feleslegesebb, mint egy benti cicára nyakörvet aggatni, de ne felejtsük el, hogy a kijárós cicákra méginkább veszélyes (pl. kerítésre felakadás).
Ma már az élősködők elleni védekezésnek megannyi módszere van. Az egyik legpraktikusabbak erre a különböző rácsöppentős spot-on készítmények.
A bolhanyakörvek esetében azok veszélyességén kívül a kényelmetlensége is fennáll, illetve némely esetben komoly allergiás reakciót válthat ki, melyet csúnya bőr- illetve szőr tünetek kísérhetnek.

A macskák - a kutyákkal ellentétben - nem igazán szeretnek a testükön viselni semmilyen dolgot, legyen az ruha, hám vagy nyakörv.
Ezek ellen általában erősen tiltakoznak, így könnyen be- illetve fel is tudnak akadni ezekben. De ettől függetlenül is bármikor megtörténhet a baj.
Jobbik esetben a cicát időben sikerül kiaszabadítani a nyakörv szorításából, rosszabb esetben műtétre is szüksége lehet, mint az alábbi cicának, hiszen egy felakadt nyakörv akár húsig is hatolhat.


/Képek forrása: Facebook/

A legroszabb esetben meg is fulladhat és belehalhat a divatos viseletbe.

Pont ezért kérlek Titeket, hogyha van is nyakörv a cicátokon, akkor a biztonsága érdekében mihamarabb távolítsátok el róla.
Ha nincs nyakörv, de valaha is gondolkodtatok rajta, akkor vessétek el az ötletet, mert azonkívül, hogy életveszélyes, teljesen haszontalan.

Más kérdéskör a hám viselete, melyet akkor visel a cica, ha utazik vagy az udvaron sétáltatja gazdája (felügyelet alatt). Ez nem összekeverendő a nyakörvekkel.