CSOPORT therapyA

2017.06.10 18:15

Régóta érik bennem már egy bejegyzés ezzel a témával kapcsolatosan, azonban most jutottam el végleg arra a pontra, hogy ki is írom magamból.
Szeretnék nyíltan beszélni a gazdik által oly annyira kedvelt cicás csoportokról, melyek szerintem minden jó tenyésztő rémálmai. De miért?
Első hallásra talán még jónak is tűnhet az ötlet, mert a gazdik eszmét tudnak cserélni egymással. Akár még praktikus is lehetne, de nem az. Néhány tenyésztő persze örül ennek, mert a gazdik nem őt „zaklatják” különféle kérdésekkel, ez azonban helytelen hozzáállás. Ezek a csoportok sok-sok gazdit fognak össze, azonban más-más tenyésztői háttérrel. Éppen ezért a vita sem ritka.
Amikor egy igazi tenyésztőtől vásárolunk cicát, akkor ő alap esetben mindig ott van számunkra és tudunk tőle segítséget kérni, ha az úgy adódik. Értem ezt az élet minden területére. Tehát, ha a cica beteg, gond van vele, furcsa szokásai alakultak ki, étel váltáson gondolkodunk vagy csak egy-egy általános dologban szeretnénk tanácsot kérni. Minden tenyésztő véleménye és szokásrendszere eltérő (ezáltal a gazdiké is), így azzal teszünk a legjobbat a cicánknak is, ha azt kérdezzük, aki a szokásait alakította és aki már ismeri.
Persze olyan tagok is vannak ezekben a csoportokban, akiknek nem ilyen helyről származik a cicájuk, azonban szeretnének segítséget kapni. Illetve vannak olyanok is, akik szimplán csak másokkal szeretnék megvitatni tapasztalataikat és sokszor – valamilyen okból kifolyólag – inkább kihagyják a tenyésztőt a kérdésből. Illetve, akik csak eldicsekedni szeretnének a cicusukkal és a róla készült fotókkal. Igen, erre az utóbbira jók ezek a csoportok, de kb. csakis erre és pont. Egyéb esetben több kárt okozhatnak, mint hasznot.
A tagok összetételében kisebb mennyiségben vannak jelen tenyésztők – akik jelen vannak és aktívak is leginkább kiscica árusítás céljából – és túlnyomó többségben laikus, kedvenc gazdik. Pont ez az, amiért összességében ezen csoportok hatásai véleményem szerint károsak. 

Kedves Gazdik! Ezúton szeretném jelezni felétek, hogy ezt nem rosszindulatból írom, de nyilván a tapasztalat mértéke nem összehasonlítható egy tenyésztő vagy még inkább egy orvos szakmai tudásával.  Néha megjelölnek a gazdijaim egy-egy posztban vagy küldenek néhány témát a csoportokból, melyek bennük is kérdéseket vetnek fel. Több alkalommal én magam sem tudom eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek. Vannak favoritok…pl. a szájpadláson lévő foltból megállapítható, hogy a cica fajtatiszta-e vagy sem. Ugyanígy a homlokon lévő M betűből, vagy bojt kezdeményből, esetleg a talpszőrzetből. Ezek sűrűn visszatérő témák. Látom magam előtt a képet, hogy ezen bejegyzés hatására mindenki fejjel a macska szájában lóg és, ha nincs meg az a fránya folt akkor nagy baj van! Akkor biza fel is lehet gyújtani a törzskönyvet, mert egy hazugság :D

Rettentő sok ilyen téves információ kering, melynek okán én magam már nem is szívesen látogatom ezeket a bizonyos csoportokat. Egy esetben szoktam reagálni és véleményt alkotni. Mégpedig, amikor valami olyan témáról van szó, ami a fajtát károsítja vagy olyan elvi tévedés, mint pl. a genetikailag HCM hordozó (N/HCM) cica beteg és ez visszavezethető a tenyésztőre. Ezek azok a témák, melyben nem tudom megállni, hogy ne írjam le az igazságot, a véleményemet. A többihez egyszerűen nincs az az energia, ami elég lenne.
De a fenti esetek még mindig a problémák kevésbé vagy részlegesen káros csoportját alkotják. A legkárosabb az, mikor egy-egy gazdi már meglévő vagy kialakulóban lévő betegséggel kapcsolatosan kérdez, kér segítséget, megoldási javaslatokat és erre laikusok válaszolnak. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy ezzel akár veszélybe is sodorhatják kedvencük életét. Én magam minden gazdinak elmondom, hogyha a cicával gond van, akkor engem keressen és az állatorvost. Miért? Mert míg a fórumokban keresgélünk, chatelgetünk és kommentháborúzunk, addig lehet, hogy a cicánk állapota vészesen romlik és a laikusok által nyújtott segítséggel csak kis eséllyel indulunk helyes irányba. Sokszor sajnos még az állatorvos sem mindig megbízható, de sokkal közelebb állhat a megfejtéshez, mint a „csoport doktorok”.

És akkor erre jönnek még bónuszként a hirdetések. Annyira szomorú és egyben ironikus is, hogy lassan minden napra jut egy diagnosztizáltan HCM-es cica és közben az ilyen csoportokban kiscicát hirdető tenyésztők többsége mellőzi a szűréseket, mégcsak fontosnak sem igazán tartják. De miért is jó az ilyen csoportokban kiscicát hirdetni és hamar eladni? Egyrészről mert nem kell honlappal, hirdetéssel bajlódni és mert sokan nem is tudják mi az a HCM (vagy egyéb betegségek, melyek fajtaspecifikusak), pedig esetenként egy fajta csoportnak a kedvelői táborába tartoznak! Szóval tisztelet a kivételnek és ugye akinek nem inge..., de néha szomorúan görgetem végig az üzenőfalat és konstatálom magamban, hogy aki innen vesz kiscicát, az akár jól meg is járhatja és pár hónap múlva már nem biztos, hogy csak cuki fotókat fog a falra posztolni.  
Az itt kiscicát hirdetők (mielőtt mindenki keresztben lenyel, ide is beírom: "Akinek nem inge...") inkább ők maguk is sokszor csak laikusak, frissen fogtak a tenyésztésbe vagy csak nem vették a fáradtságot, hogy jobban utána járjanak a fontos dolgoknak, de vannak a legrosszabbak, akiket szimplán nem is érdekel mindez. Hiányzik a mögöttes tartalom. Mire gondolok? Oldalra, honlapra, mely felvilágosítást ad arról, hogy mielőtt kiscica vásárlásba fognánk, az előtt mit kell tudni, mire kell felkészülni, odafigyelni, milyen betegségekre lehet számítani ennél a fajtánál, a tenyésztő milyen módon igyekezett kiszűrni ezen betegségek kockázatát...stb. Jó, ha részletesen bemutatja a tenyész állományt, meg lehet tekinteni a kiscicákat, szülőket, azok kiállítási eredményeit. Tehát összefoglalja a fontosabb tudnivalókat a tenyészettel és a fajtával kapcsolatosan egyaránt. 

Egyes csoportok sajnos rossz irányba tartanak. Sok információ ellenőrizetlen, megtévesztő és egyes esetekben akár súlyos problémát is okozhat. Ezért minden gazdinak azt javaslom, hogy ne higgyenek minden esetben a szemüknek, komoly probléma esetén keressék fel tenyésztőjüket és/vagy egy állatorvost!