Fontos leszögeznünk, hogy a HCM, mint betegség bármely macskánál előfordulhat, legyen az házi macska vagy fajtatiszta.  Egyes fajtáknál azonban az átlagnál nagyobb az előfordulás valószínűsége, így a maine coon valamint a ragdollok esetében is. Ezeknél a fajtáknál ezt fajtaspecifikus betegségnek nevezzük.
A betegség nem csak öröklött, hanem szerzett is lehet pl. a nem megfelelő táplálkozás, taurinhiány következtében is kialakulhat. Ezért is kell nagyon odafigyelni, hogy mi kerül a cicánk táljába. Erről majd az „Táplálás” menüpont alatt olvashatsz bővebben.
A HCM korai szakaszában a szív gyulladttá válik és bevérzések keletkeznek. A helytelen működés okán a szív izomzatát több helyen hegszövet helyettesíti, így a szív működése egyre nehezebbé válik. A folyamatos erőlködésnek köszönhetően szívkamra fala egyre jobban megvastagodik. Ez tehát egy ördögi kör. Az elégtelen szívműködés eredményeként fáradékonyság, nehéz légzés, folyadékgyülem alakul ki a tüdőben és a hasüregben, de vérrögök is képződhetnek. Ritkábban, de az is előfordulhat azonban, hogy a macska semmilyen tünetet nem produkál, s egy hirtelen szívrohamban elpusztul. A betegség autoszomatikus domináns, tehát egy hibás gén is kialakíthatja. 


Normál szív és HCM beteg szív
(https://en.wikipedia.org/wiki/File:Hypertrophic_obstructive_cardiomyopathy.png)


Szűrésére két féle módszer létezik, de egyik sem 100%-ig biztos.
1. Genetikai szűrés: nyálból vagy vérből vett minta alapján végzik.

A macska lehet:  

  • N/N – negatív

  • N/HCM – hordozó

  • HCM/HCM – pozitív

Kiemelten fontos, hogy N/N, azaz negatív genetikai teszt eredménnyel rendelkező macska is lehet később HCM pozitív. Továbbá, hogy az N/HCM teszteredménnyel rendelkező egyed eredménye nem a betegség meglétére utal és nem is hajlamosabb a HCM pozitivitásra, mint N/N társai.
A teszt eredménye önmagában még nem zárja ki azt, hogy az állat beteg, azonban a HCM/HCM eredménnyel rendelkező egyedek betegsége biztos.

2. Ezért is olyan fontos, hogy a genetikai tesztet minden esetben kísérje ultrahangos vizsgálat, mely a macska szívének aktuális állapotát mutatja.  Az ultrahangos vizsgálat elvégzése nem ajánlott 1 éves kor alatt. Ha a vizsgálat kimutatja, hogy az egyed szívizom fala nincs megvastagodva, akkor a jövőben még mindig 20% esélye van arra, hogy kialakuljon nála a HCM. Fontos, hogy a tenyészetek az állományt rendszeresen újra vizsgáltassák, kontrollálva ezzel, hogy valamelyik tenyészmacskában nem lelhetők-e fel a HCM jelei.
Akinél a vizsgálat kimutatja a pozitivitást, az az egyed biztosan beteg. Gyógymód sajnos még nem ismert, de a beteg élete különböző gyógyszeres kezelésekkel meghosszabbítható.