Ez az a vírusos megbetegedés, melytől kedvencünk sosem lehet biztonságban.
Okozója egy, a legtöbb macska bélrendszerében amúgy is megtalálható koronavírus (FCoV – Feline coronavirus). 
Az orvostan mai állása szerint ennek mindössze két biotípusát ismerjük:
- FECV – enterális koronavírus, melynek jelenléte a legtöbb macskában tünetmentes, ritkább esetben pedig csupán enyhe emésztőszervi tüneteket okoz.
- FIPV – mely a halálos FIP megbetegedés kialakítására is képes. Az, hogy az állatban valaha kialakul-e a megbetegedés az állat vírussal szembeni védekezőképességén – vagy véleményem szerint inkább a szerencsén – múlik.

A jó hír, hogy maga a FIP megbetegedés csak ritkán alakul ki FCoV-vel fertőzött macskák körében, de sosem lehetünk 100%-ig biztonságban.
Jelenleg két fajtája ismert:
-Nedves: elterjedtebb, felismerése könnyebb, ugyanis a has- vagy a mellüregben folyadékgyülem alakul ki, mely az utóbbinál nehezített légzést, míg az előbbinél has puffadást vált ki.
- Száraz: ez ritkábban jellemző, lassabban alakul ki és nevéhez híven nem jár folyadékgyülemmel.
Az általam csak F csoportnak  nevezett vírusok közül a legrettegettebb, ugyanis nincs ellenszere és a ma létező oltás sem nyújt biztonságot. Sajnos az orvostudomány mai állása szerint a FIP megbetegedés gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű. A tünetek sem mindig egyértelműek, így megállapítása rendkívül nehéz.
Legjellemzőbb tünetek: láz, étvágytalanság, fásultság, nehezített légzés, puffadt test, rossz közérzet, folyadékgyülem a tüdőben, mell- vagy hasüregben.